Followers

Thursday, July 10, 2008

The Very First SteP

Kisahnyer semalam masa tengah hari aku kena kuar stesen jap ada hal kat seberang Prai...dari Gelugor nak ke Seberang Prai jauh jugak ler..sebab kena cross Bridge Pulau Pinang yang under construction itu....Then alang-alang da ada kesempatan nih aku mengulor pi selesaikan apa apa yang patut....pi bank lah,pi bayar bil,dan macam macam lagi...erkkkk takper kan...haha...boleh kan ajer k..

haaaa cuba teka aku kat mana nih...aku kat kedai gambor ler..nak amik gambar berukuran passport..macam dalam gambar budak cina yang duk renyih kat bawah nih..anak sapa aku tak taw....hihihi..


Aku mintak amoi ni wat gambor instant,sebab aku tak punya masa yang banyak..nak cepat la katakan..ada urusan lain yang perlu di selesaikan segera..Tapi yang aku hanginnya amoi nih lansung tak friendly..ngan muka mencuka dan amik gambar nak tanak jer...bila aku tanya jawab ala kadar...bengang jek rasa..pas ni aku namoo datang lagi kedai foto amoi kerek ini.


Pastu nak edit sikit punya lama plak tuh...sabar xim..sabar....jap lagi siap lah tu...

Berkat kesabaran aku maka siap lah juga gambar nih,dan aku menuju ke destinasi seterusnya....jengjengjeng....cuba teka aku kemana???cepat teka sebelum terlambat...haha...takyah teka,sah sah aku dah buh jawapan kat bawah ni.


Yaaa aku ke Jabatan Imigresen Pulau Pinang,dengan satu harapan yang besar-AKU NAK BUAT PASSPORT!!!...kalau tak buat passport nanti kena tinggal...tak gitu YKWYA...hehe..aku tanak di tinggalkan so here i am,doing da very first step to be with them later..

Nasib la masa aku amik giliran tuh sekejap jer..tak ramai pun orang yang duk sibuk ngan urusan nak wat passport nih..so tak la kejang aku nak menunggu..

Oh ya,actually ni baru pes taim aku nak buat passport antarabangsa nih..So kalau korang yang baru first time nak buat sila bawak salinan kad pengenalan,gambar passport dua keping,dan yang paling mustahak sila bawak sijil kelahiran atau surat beranak skali,kalau tak permohonan anda tidak akan di layan..(ni untuk yang memohon untuk kali pertama sahaja)..Jangan lupa sertakan skali RM300 yek..kalau nak yang buku tebal sila bawa RM600-mana la taw korang nih kaki melancong ker..so berbaloi sket wat yang tebal..aku?wat yang paling murah ler..

tengok lah betapa buruknya sijil kelahiran aku nih..ye la dokumen lama nasib la masih ada..kalau tak mampuih nak pergi bersumpah janji segala kat jabatan pendaftaran negara..tak mau aku..menyusahkan sajer...

After da isi borang sumer aku pun submit ler kat kaunter dan menunggu permohonan di proses.Then pi bayar pastu diorang suh tunggu selama dua jam...Sementara nak menunggu dua jam aku pi setelkan kerja yang sebenar-benar nya yang aku harus setelkan then terus pi Lunch..lapor maa......tak makan dari pagi lagi..(ni kisah semalam yek..)


aku amik nasi ngan berbagai lauk..nak taw aku amik lauk apa:ikan keli,sayur tofu telur,kerang goreng,sayur pucuk paku masak lemak,ikan sardin..haha,tokey kedai tuh caj aku RM5..tak kesot ler janji perut kenyang....Kedai ni masakan melayu,memang terasa kemelayuan nya..tak la macam kat kedai mamak..aku tak berapa sangat ngan kedai mamak..

2 jam berlalu dan aku bergegas ke pejabat Imigresen kembali untuk kutip passport yang da siap(*kutip?macam tak kena jek ayat tuh...whatever)

Alhamdulillah...akhirnya aku miliki Passport antarabangsa yang akan bertahan hingga tahun 2013(Insya Allah kalau umur panjang..)..Finally..



So rakan rakan,dengan ini saya mengumumkan yang tiada aral untu kita menjayakan langkah seterusnya...cuma tunggu approval dari Mr.L je lah lagik..kalau orang tua tuh tak approved memang saja lah...aku sanggup amik MC seminggu...haha...Chen,sila kasi MC seminggu untuk aku nanti k...:D

*Orang lain dah berjalan sana sini aku baru sibuk nak buat passport..haha..Ok la tu sebagai permulaan..Dah ada passport nih nanti boleh la jalan jalan ka negara orang..(*macam la aku nih banyak duit)..kahkahkah..Duit takder tapi buat buat ada jer lah...:D

27 comments:

Beruang Madu said...

Hahahaha nampaknya kita wat passport serentak lah yer... jdai tarikhmati passport pun serentak lah yer... jadi trip nak ke West China tu jadi tak?? Bawak cucu cicit Tok Bear tu sekali yer... jauh tu... larat ker?? Ok dik selamat pegi selamat kembali... dan penting yer, belikan abang coklat pas tu bagi kat Lily tu... karang moncong tak dapat adiah besday ... tulis tangan yer... heppi besday 2 u!!!!

Beruang Madu said...

Errrr... bila gi Singapore tu?? nak ikutttt....

*SiRibenMerah said...

hehe.. da ade passport la.. hiksss... aku pulak yg blom neh... haishhhh..
gambo amek instant neh mmg x puas ati kann.. haishhh.. dia wat keje cam nak tanak je.. bengang btul.. =P

nazzman ibrahim said...

wah comelnya budak tu

anak sapa la tu hehehe

aRa said...

I pun lom pernah ade passport...dulu masa p kalimantan(dah berkurun lama ye)...pakai passport mak je bab i masih cinonet...under 12 years old... agagagaga...

Planning dia by this year nak apply...agagaga...i nak p obersea...berangan la...agagaga

nuRsixteen said...

hehhheh...br buat passport rupanya,igtkn dh bnyk negara jiran yg awk dh pergi :D its ok kita pun br gak wat passport this year..
korang satu 'family' nk g mana?? nak itut bole :D ahakss
(^-^muka xmalu)

izal said...

woit dah berbulu atas bawah pun takde pasport lagi ke bro...

apa la hang nih...

tgk budak cine comey tu, entah2 dah pegi ke kutub selatan pun dia buat pasport...

Princess Redbloodsnow said...

aku kan xim...mmg menyampah + meluat + benci + sakit ati klo keda gambo amoi die mcm tuh manner. nak aje tapak kaki melekat kat perot die..hahahaha **ganaz x aku..kuikuikui**

eh bykkknyer agenda ko tok satu hari tuh ek...wehhhh!!! uols nk g mane neh...mcm bunyik nk g obersi jek neh..jeng jeng jengggg. saje taw uols "sefamily" neh bikin suspendal jek..hahaha.

Axim...nnti bile dh time ms nnti kan uols nk g...ko bw satu beg besoooo taw...wat aku nyuruk dlm tuh..kahkahkah!

bozzobattousai said...

bnyk berjalan luas pandangan (cepat habis duit). hehehehe....
tp make sure nak kluar negara tuh fon bleh roaming. tp rasanyer p990i tuh dah cukup canggih dah.... jgn marah dik G... gurau

shahril aley said...

finally ade gak buku merah tu....
kalau tak mau papa mata kmerahan
menangis melihat anak2 tinggalkan die

so lepas ni plan plak tetiap bulan pi obersee ye. masuk siam atas bukit kayu itam jadik la...

macam nikli mentang2 seberang sana slalu je pakai buku merah tu

aku ni nak kerap pi mana plak?
pakai pi UK pun ok kot
ulu klang sudeyyy

:: NbC :: said...

da ada passport ni dah leh beli ticket terbang dtg Christchurch ni haaaa

cepat2.. tgh tejuk ni..

Nikli said...

simpan duit..
lepas nih bole laa hang pegi sana sini pulak.. :)

selamat melancong..

ita.itu said...

wah wat passport nak jalan jauh ek...akak pun x buat lg ko..rm300 kan?

Inah said...

taun depan ade projek lagi besar..sila simpan duit dr sekarang :P

Lily.Lulu. said...

ehemmm .. hensem gambooo ...
hehhehehe :D

kita nya passport sama2 habis 2013
lama lagi tuh
boleh jalan keliling dunia nanti
hhahahahaha !!!

sejak bila buat passport kena tunjuk sijil lahir ??? lily buat x payah pun

ape ke peliknya ???

Lily.Lulu. said...

ampehnya tok bear .. suh axim belikan cokelat kasi hadiah besday kat kita ..

hahahahah !!
nak kena nih !
:P

axim said...

Tok Bear,

camat pagi tok...hehe..kebetulan plak kita wat passport sama yek...ok lah tu nanti bleh pi arpund da world sama sama jugak....trip ke west china tuh bila??cam best jer bunyik nyer...haha..nak suh axim belikan coklat kat lily yek..Insya Allah....kahkahkah..boleh plak kirim kirim camtu yek...hehe...

===============================

Tok Bear,

nak ikut ekk..tapi next week kan abang pi jogja,bila balik?

axim said...

Riben,

nanti wat la passport..boleh pusing pusing satu dunia..haha

===========================

Nazzman,

Nazz,ko puji aku ker yang chomel tuh??terima kaseh..(*matilaaa perasa sangat kan...haha)

axim said...

Ara,

Wat la passport nanti leh jalan jalan ke negara orang...jauh berjalan kan luas pandangan...haha

==============================

Nursixteen,

iyooo baru buat...nanti boleh la pi thailand selalu...da dekat nih ngan penang ni boleh ler...

axim said...

izal,

haaa tu la pasal..nasib tak berbulu satu badan baru nak wat passport kalau tak mesti tak lepas nak apply sebab orang imigresen ingat aku ni haiwan...haha..budak cina tuh memang ler dah round satu dunia...tu yang duk renyih tak sudah tu...kahkah

=============================

Zie,

kalo camtu len kali kalau aku nak wat gambor lagi aku ajak ko jer nanti boleh la ko sepak amoi yang wat kerja lembap tuh..haha

ooooo ko nak ikut yer nanti aku survey beg yang mana sesuai untuk nyurukkan ko k...:D

axim said...

Bozzo,

errkkk tak taw nak cakap apa....hehe...P990i tuh memang canggih kan bang..hehe

===============================

Aley,

tu la...nanti anak anak tinggal kan papa plak..haha...

pasni aku kerap le ker Hadyai cari cewek murah murah haha...dah ada buku merah la katakan...haha..

hang nak pi UK??huhhhh ada apa kat ulu klang tuh..buang karan jer..kahkahkah

axim said...

Pinky,

tengah musim sejuk yek..okeh skang jugak aku pi cari tiket flight untuk ke sana...haha


===============================

Nikli,

Pasni aku nak ke Thailand secara kerap macam ko yang selalu ke Singapura di hujung minggu..haha

Chen said...

MC 20 ringgit sehari yer...

axim said...

Ita,

akak tak wat lagi ekk...nanti kalau nak pi obersea sila wat okeh...rm300 sajork..

============================

Inah,

projek lagi besar?projek apakah itu kak lang..sila inform papa yek...
:D

axim said...

Lily aka AdeQ,

Ehh sama yek tarikh mati passport..jom jalan jalan around da world!!

untuk yang pes taim kot kena tunjuk sijil lahir,tu yang apa org imigresen cakap ler...kalau lily nak renew later da tak payah...

haha..Tok Bear tuh saja nak nyakat adeq..kehkehkeh...

===============================

Chen,

aiyaaaa...like dat arr...bukan untuk i free jer ker...huhu

pearlEJ said...

wahhhhhh dh siap passportnya ekk... pasneh boleh laaa berjalan sakan lagi nooo.... taun depan bandung lagi skali jom?? hehehehehe...

mummysyafie said...

dah ada passport ekk..pas ni leh jejalan jauh ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails