Followers

Saturday, July 12, 2008

Keropok Lekor Kelulut 008

Masa kat Kuala Terengganu on da way nak balik rumah sempat singgah di sebuah gerai keropok lekor yang sangat pemes di ganu kiter nih,namanya keropok lekor Kelulut 008..bukan 007 yekk...tu James Bond sajer bleh pakai...haha..Actually tempat ni terkenal sebab kesedapan keropok lekornya yang tiada tandingan,walaupun persaingan agak sengit di KT ni..aku pun sarankan gerai 008 ni kalau korang tersinggah ke Kuala Terengganu ni.


Masa singgah ni punyalah ramai orang beratur,siap depa wat dua lane lagik,satu lane untuk yang nak beli keropok rebus dan satu lane lagi untuk keropok goreng sahaja..sampai cenggitu sekali kan diorang kena wat..haha...nak tak nak kena la jugak beratur menunggu giliran...nak beli yang goreng dan yang rebus skali..ishhh malas nyer nak beratur..sabor je lah...




Keistimewaan keropok lekor Terengganu ni satu jer--ianya kaya dengan isi ikan yang melimpah ruah,sebab tu kalau korang perasan Keropok Lekor Terengganu mesti kaler itam tak putih melepak macam yang di bandar sana...tu semua tepung jer yang lebih...kadang kadang tuh just bubuh perasa ikan sahaja..nak rasa isi ikan sebenar sila lah bertandang ke negeri Pantai Timur..anda pasti takkan menyesal lain lah kalau korang nih alah ngan ikan atau tak tahan bau hanyir ikan.


Ni keropok keping yang di jual..macam macam keropok keping yang ada,dan semuanya sedap kalau di goreng..heehe

Sos keropok lekor-kalau kat tempat lain payah nak dapat sos keropok lekor macam kat ganu..rasanya ada kelainan sikit..tapi bagi aku boleh belasah jer sos jenis apa apun..janji ada rasa masam pedas dan likat tuh kira sos la tuh..

Makanan makanan laut kering pun banyak di jual di sepanjang jalan di Pesisir pantai Kuala Terengganu.
Haaaa yang nih jangan lupa terai okeh,keropok sira ngan madu..memang sedap..dan kalau korang nak wat bisnes sila borong banyak banyak dari ganu dan jual di opis opis anda...konpem pastu boss dapat taw dan korang kena benti kerja...jadi penjual keropok sira sajer nanti.


Yang unik nya kedai nih semua pekerjanya siap ada uniform khas lagik...dah la tema kaler kuning dan merah...sejak EURO tamat aku jadi tak suka ngan paduan kaler merah dan kuning..maklum la Germany kalah ngan Spain kan....matilaa off topic sangat kan...tak kira tak kira....yang penting keropok kat sini tetap vogue gitu...hiks..


Tak cukup tangan depa nak layan pelanggan nasib baik pekerja ramai...plak tuh sumer pekerja pompuan yang cun melecun...nasib tak buat kerja lambat kalau tak mesti dah kena maki ngan customer yang hangat duk gigih menunggu..Yang kat gambar atas tuh keropok rebus..ada sesetengah kawan aku tak makan keropok rebus,padahal boleh terus di makan jer...diorang nak yang goreng jugak,yang rebus tak masak katanya..apa apa je lah,aku layan jer janji bleh telan..



Dan berkat menunggu lama akhirnya dapat la beli 4 bungkus keropok rebus dan 2 bungkus keropok goreng..beli beli terus bukak dalam van makan ramai ramai ngan kuarga...sedap sangat...panas panas lak tuh tambah lagi rancak kitorang berebut...yang ni istimewa sebab keropok ni terus di goreng,tak di rebus dulu so manis ikan tuh tak hilang la dalam air rebusan...lepas 'polek'(ni bahasa ganu kalau tak paham sila gantikan ngan perkataan 'gentel') terus diorang goreng..tu yang sedap..ish lama dah tekak aku tak rasa Keropok ekor-sebenar benarnya keropok lekor.memang nikmat sangat...Alhamdulillah..

Untuk makluman aku nih Hantu Keropok Lekor.Sekian Terima Kasih.

*aku pi la mana-mana pun,kalau nampak jer objek yang ala-ala keropok lekor konpem aku akan beli tanpa segan silu...ntah...darah Terengganu nih sangat hebat mengalir kot dalam badan aku..haha...tu yang plate keter pun nak plate ganu jugak...namoo plate Penang..

23 comments:

aRa said...

Agagagaga...Hantu kopok lekor rupanya...eh...bkn the best keropok lekor itew di Kemaman ke???that's what my auntie say...tapi idak la tau sgt...kadang mulut org ni taste lain kan...

Wah...jual kopok lekor berbaris mcm beli JCO & Big Apple ko... agagagaga...

axim said...

ARA,

aah,yang kat kemaman pun ada yang sedap kat berenjut tuh...tapi yang kat sini lagik sedap...wawawa..

aah,macam beratur nak beli JCO ngan kat Big Apple dah ni..haha

Nikli said...

aku lebih prefer kepok rebus.. dorang panggil kepok getel kann.. ke kepok gote.. salah satu laa.. lebey kureng, tapi yg goreng pon ok jugak.. tapi selalunya banyak minyak..

kat dungun pon ok gak.. kedai sebelah skolah sains dungun.. sebelum selekoh opposite ngan petronas ape ntah..

wahh, i miss dungun..
:(

Lily.Lulu. said...

kita apa jenis kopok sume bedal .. same laa mcm papa .. tapi kalau dpt kopok lekor lagi layan .. beshh je rasa ..

nak kopok lekor la papa
lapo nih !!

:D

Ziana said...

my fav!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
segala jenis kopok leko...
goreng ke... rebus ke..
ape jek laa..
suke sesgt!

pa...
xde lebih ke?terliur tol!
:)

nazzman ibrahim said...

sedapnya kepok lekor ni

Chen said...

i've finally finished writing the recipe for u. u can ask ur friends to cook for u when u go to kk!

fusarium solani said...

hum, nyum-nyum best oo kepok lekor. aku pun hantu kepok gak, sebab aku asal keturunan anak kelantan, kepok, cicah dan budu ada dalam budaya hidup aku.

lenkali aku kirim kat kau yek!

ita.itu said...

wah ramainye yg q ye xim..sure mmg sedap banget..pos la kat aku skit..hehe..x malu mintak

Catz said...

hem. statement u menyebabkan catz terasa kalau pi Ganu harus carik kedai kepok lekor nih...kedai ni kat area mana ni??

axim said...

Nikli,

kalau tak silap yang hang cakap tuh namanya Hajar Keropok lekor..alah kalau dah namanya keropok terengganu sumer rasa mesti ada banyak ikan...

hang mesti windu nak mandi manda kat Teluk gadung kan..hihi

============================

Lily,

Keropok lekor papa dah habis makan dah semalam...sowee yek sebab adik makan lasagna pun tak ajak papa k...sedey..:(

axim said...

Ziana,

erkkk ziana,sumhow macam banyak persamaan la plak..aku suka keopok lekor,tak suka kucing,tak makan cheese,haha..suratan atau kebetulan tuh....

===============================

Nazzman,

sedaapppp/......kalau tak sedap mesti aku tak beli...hihi

axim said...

Chen,

really????waaaa good for me nanti boleh try Chef chen nyer recipe..

===========================

Aliff,

boleh,nanti kirim la kat aku tapi ada komisyen 10 percent..haha

axim said...

Ita,

boleh kalau aku nak pos tapi takut nanti sampai akak plak tak lalu nak makan..haha..sebab dah expired..

==============================

Catz,

kedai nih kat area kelulut la catz,nak kasi map caman pun axim tak reti plak...cek dalam google okeh..haha

shahril aley said...

aku makan saja kopok lekor tu
ermmm aku suke yg dah kukus balik
hehehe...
umah aku slalu buat mcm tu
goreng pon sodap...

yg kat KL ni mmg banyak tepung la

mummysyafie said...

mak aii..panjang nya orang beratur beli keropok

Faisal Admar said...

sedapnye keropok lekor... tp aku suka yg byk tepung dari byk ikan hehe... pelik tak?

aku nak sikit keropok lekor... leh tak?

Inah said...

nak kopok lekor jugek :(..papa x simpan ek utk kak lang?

axim said...

Aley,

taw takper....pi terengganu k nak makan keropok lekor sebenar..hehe

================================

Kak Nor,

memang panjang macam orang beratur nak beli JCO plak kan..haha

axim said...

Faisal,

ko tak suka bau hanyir ikan kot faisal...

==============================

Inah,

da simpan tapi takut berkulat so papa makan jer sumer..kahkah

Anonymous said...

Betul ker lekor tu maknanya lengkar? so kepok leko maknanya keropok lengkar??

PUTUBAMBU said...

ish..sedapnya keropok lekor tu..

wah..tak boleh jadi ni...
nak kena gi t'ganu carik ni..

Octo said...

Bro. ur artikel telah dicilok dan di buang credit gambarnya oleh Muhammad Razak empunya website kampungku.com.my

ni artikel bro yg dia cilok
http://www.kampungku.com.my/index.php/component/content/article/114-kedai-makan/486-keropok-lekor-kelulut-008

bukan bro saja yg kena, saya pnya artikel pn dia cilok. rata2 artikel dlm blog dia adalah hasil penat lelah org lain.

Empunya web ni sgt femes dan ada fanclub di facebook. Pandai2 la bro cr

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails