Followers

Thursday, July 10, 2008

Here i am....Back AgaiN.

Dimulai dengan lafaz Bismilah....hummmmm huhhhhh...(bunyik tarik nafas dalam-dalam...Hari ni dapat sedikit kesempatan untuk menghapdet cerita masa balik ke Terengganu minggu lepas...sebelum cerita ni makin basi,dan jadi memori-eventually be a history baik aku publish cepat-cepat..So here we go...

********************************************************

5 julai 2008,Saturday.

Aku balik kampung tempoh hari naik bas saje,save banyaakkk tuh kalau nak banding bawak kereta balik kampung...skang kan sumer mender dah mencanak canak naik so maybe this is da best way for now...naik bas dari Butterworth pukul 10 malam then terus tidur sedar sedar da pukul 7 pagi sampai kat Hentian Bas Bandaraya Kuala Terengganu.

hmmmmm lama giler aku dah tak menjejakkan kaki di stesen bas ni,kalau tak silap kali last masa tahun 2002 kot paling last...Korang jangan tak tahu sejak januari 2008 terengganu dah Diisytiharkan sebagai Bandaraya okeh...

Kat stesen bas nih ramai sungguh awek awek lawa....yang pastinya kat sini rata rata perempuan mendominasi,yang lelaki nya aku tak taw pi mana,sumer dah Pi kota raya kot cari rezeki..haha...teringat plak aku kat Enchek Salman yang baru balik dari Terengganu,betullah dia cakap kat aku Stesen bas ni ramai giler pompuan...hmmm boleh ler cuci mata di pagi hari nih..kan pompuan pantai timur sumer ayu ayu dan sopan sopan...(ye ker..?)


Korang agak ni gambar apa?haaa jangan betulkan screen PC anda yek-ni adalah sebuah bas intrakota yang di design macam rumah kampung...terkujat aku tengok,actually aku tak taw la since bila bas kat sini da jadi camnih...da lama tak balik KT,tapi menarik kan,design yang sebegini..baru la rasa ala-ala desa bila naik bas nak berjalan dalam bandaraya KT nih..haha
Dari semalam sebelum naik bas tak sempat nak makan sedar sedar da pagi..so perut rasa lapar yang amat...kat stesen bas nih banyak jer gerai makanan (macam kat puduraya la jugak),tak la susah nak carik makanan.

Untuk pagi ni aku breakfeast ngan Nasi Minyak-which is aku suka sangat sebab rasa makanan kat sini berbeza ngan masakan kat lain(aku taw la negeri aku kan,,)..so memang menarik dapat bekpes nasi minyak...kalau kat Terengganu ataupun pantai timur nih biasanya bekpes berat berat-nasi dagang,nasi kerabu,nasi lemak,nasi minyak,even kadang-kadang tuh nasi beriani pun ada...haaa dasyhat tak...hehe..Tapi skang nih kat mana mana tempat pun da ada cenggini..saja la nak promote ganu kiter kan..:D

Lepas da kenyang perot aku pi la berjalan jalan sekitar area Stesen bas ni..aku pi berjalan kat Pasar Besar sini,kalau kat Kota Bharu ada Pasar Siti Khadijah,Kat Perlis ada Padang Besar nya then kat KT nih ada gak Pasar Besar sebegitu iaitu Pasar Besar Kedai Payang.


Kalau dah namanya pasar standard la kan barangan ataupun mender yang di jual,

dari makanan-keropok lekor semestinya,kerepek dan berbagai bagai lagi malas nak sebut nanti panjang plak entri nih sian kat korang jenuh nak membaca.

Barangan keperluan rumah(household),

Hinggalah kepada butik pakaian ,semestinya butik batik..banyak jenis batik yang di jual kat sini...korang pernah dengar Noor Arfa Batik tak?haaa tu asalnya dari negeri kelahiran aku ni lah..Batik kalau kena design nya memang chantek kan untuk di pakai ke majlis rasmi atau majlis makan malam..

Jalan jalan kat Pasar ni aku sempat beli buah keranji,telur penyu(nanti aku wat entri pasal telur penyu) ngan jeruk buah salak untuk kakak aku yang gila jeruk..da selamat habis pun diorang kedarah jeruk tuh tak sempat aku nak rasa..haha

Lepas da penat tawaf satu pasar Besar Kedai Payang tuh aku menambahkan lagi penat dengan mengunjungi Bazaar Warisan.Actually bazaar warisan ni baru lagi rasanya,sebab aku tak pernah dengar plak...hoho kira lah lama mana aku tak datang sini sejak belajar dulu.



Bazaar warisan ni menjadi penghubung kepada pintu masuk untuk ke Bukit Puteri..


Nak naik ke Bukit Puteri nih sonang baitu sebab ada tangga di sediakan..kalau Abang BM nak naik pun takder masalah kot sebab tangga nya tak la curam..(yang bukit nenas pun dia bleh naik masakan yang ini)
Meh eden nak ngompang sikit pasal bukit Puteri ni:

Bukit Puteri tingginya 200 meter dari paras laut.macam biasalah kalau atas bukit nih apa lagi nak buat-untuk pertahankan Terengganu dari ancaman musuh la dulu dulu..kat atas ni banyak la statue meriam meriam yang di pakai suatu masa dulu.Aku dengar citer kat sini dulu ada puteri Bunian tinggal...hmmm tak taw la nak komen,makhluk halus pun ada hak untuk menetap di bumi tuhan ni yer dak..

mengikut lagendanya Bukit Puteri nih di buka oleh Tuk Raja Menteri dari Johor yang memberi pertabalan kepada Sultan Zainal Abidin 1 pada masa itu..kalau tak silap masa tahun 1830 dulu citer nih...ikut sejarah nyer lah kan..Wallahualam..




Satu perkara yang best tentang bukit yang berada di Jalan Kota ini memberikan pemandangan yang menarik,iaitu seluruh bandar Terenganu ketika berada di Puncak..Nanti kalau korang ada masa lawat terengganu jangan lupa panjat bukit nih...da jadi tempat untuk pelawat pun tempat ni..kan Skang Tahun melawat Terengganu so apa lagi...jom pakat-pakat serbu Terengganu..aku bleh jadi penunjuk jalan dengan komisyen sebanyak 10 percent..hehe




Dan ini pemandangan yang sempat di rakam kan di sekitar Bandaraya Kuala Terengganu..Aku just citer sebahagian kecil jer ni pasal Terengganu-yang lain banyak lagi korang kena datang dan hayati sendiri-masjid kristal,taman tamadun islam, just name a few of it..Dont worry,Terengganu is a nice town..orang orang nya pun baik baik dan polite semuanya..anda pasti akan terhibur...cubalah...(tah apa aku merepek...ok lah cukup di sini dulu..)

*****************************************************************

*until my finger meet the keyboard again....

21 comments:

izal said...

awek mmg cun2 kat situ...

tak ngorat ke bro...

boleh berangkut bwk balik umah...

hehe..ajak mkn maggie seafood ko yg meletop tu...

Beruang Madu said...

Wahh sejarah bagai lawatan bagai tapi Axim memang kena tahu suatu masa dulu Terengganu memang berada dalam jajahan Johor-Riau sebelum diorang terpisah sebab gaduh sesama sendiri... okaylah kan... hmmm I like Terengganu sebab pantai yg cantik, orang nya yg raman dan air niranya yg lebih sedap... boleh??

:: NbC :: said...

ekhem ekhem... Penang da lama dapat bandaraya cik adik yea.. marah org Penang satg cek oi..

;-)

Nikli said...

panjang nya entry hang..
semput membaca..

penah smpi pasar nih last skali pada march lepas.. masa balik dr perhentian.. sempat singgah sat..

gambar masjid kristal tak dak ke..?? cantik masjid tuh..

wira said...

bro..
x pernah sampai lagi KT..teringin pulak
aku ni dah la kaki jalan

berminat pulak dgn entry ni
brapa harga diaorg jual telur penyu? dpt brapa biji?
ko buat masak apa?
mana diaorg dapat?

heh..banyak plak tanya..courius je

ita.itu said...

wah kelas bas dibuat cenggitu ek..hebat2 org sana kan...

Inah said...

waah..orangnya baik n polite ek..termasukla azim kan :)

teringin nak pi ganu kite!!

nuRsixteen said...

wah...t'ganu dh b'wajah baru la..nmpk sgt dh lama xbalik kpg :D aritu smpt g tngok masjid kristal x? raya thun ni nk kena g tngok masjid kristal..jom :D (ceta pjg nyee...)

lindosh said...

eh yg bas macam keta mayat tu kan. hehe.. masa aku pegi taun lepas bulan 8 mmg dah ada.. sempat laa aku bergambo kat dalamnya tu. mmg cantik

shahril aley said...

suke tengok bas tu
rasanya dah pernah tengok kat mana ntah
mungkin banyak klua kat iklan tv kot
siyee suke KT bandar die cool x mcm KL

dah lama tak pi sana. rasanye last masa ikut kawan balik kampung die kot masa blajar kat U. okey axim nanti kite pi reramai ko jadi tour guide siap pi pulau perhentian ye :)

aRa said...

Rasa mcm nak balik KT balik la...agagagaga...tapi ntah la bila...Entry ni dah mcm entry cuti² Msia...agagagaga

Lily.Lulu. said...

bas tuh bess laaaaaa
:D

axim said...

Izal,

dah ngora dah tapi sumer dah ada balak...haha...erkkk awat nak ajak depa makan megi seafood..baik ajak depa pi makan ikan bakar n seafood lagi ngancam...:D

=-============================

Abang BM,

wahhhh abang kalau bab baba sejarah memang suke benor yek...aah,taw la jugak yang trganu di bawah jajahn johor riau suatu masa dulu..owh minat teengganu sebab air nira nya sedap?hehe...axim tak minum air nira...tak suker...

axim said...

Pinky,

hehe...da betulkan balik kenyataan tuh pinky..nanti orang penang marah pulak nooo....

==============================

Nikli,

masjid kristal tak sempat nak pi la bang long...hoho taw la hang penah belajaq kat sini dulu...ok lah tuh..kan masa makan nasik minyak tuh aku tepon hang,haha

axim said...

Wira,

kalau camtuh nanti ada kesempatan pi la KT skali...bukan kota tinggi yaa tapi Kuala Terengganu..hehe..

errkk pasal telur penyu tuh nanti aku wat entry khas...:D

===============================

Ita,

memang kelas kak bas tuh...i loikkee...tapi tak nah naik la pulak..kahkah

axim said...

Inah,

sopan dan polite macam axim??ye ker...haha..ooo inah tak penah pi ganu kiter yek??

===========================

Nursixteen,

u orang ganu ekk nur?jomm nanti kita pi lawat masjid kristal sama sama k..

axim said...

Lindosh,

ko sempat gak naik,aku tak naik naik lagi..kahkahkah..nama jer org ganu..

==============================

Aley,

yup,ganu cool tak sibuk cam KL...namoo la duk kat KL tapi kalau dah kena kerja kat sana have no choice la kan...boleh,no hal punya kalau mai ganu kita pi pulau perhentian!!(matilaa aku org ganu pun tak sampai lagi pulau perhentian nih...haha)

axim said...

Ara,

kan da dekat Kuantan ngan KT,nanti hujung minggu ni pi lah..which mean esok pi lah k..
haha

=============================

Lily,

adeq,papa pun tak nah naik lagi..boleh??

shahril aley said...

cittt beriya la ajak tapi tak pernah pegi. hahaha.... mati la aku dok kutuk org. aku kat sini pun tak khatam lagi area KL + Selangor

pearlEJ said...

pergghhhhhh buka2 mata ajer, terus cuci mata tgk awek2 cun yg bersopan gitu kann... hehehe...

taun lepas time akak pi cherating, kite org drive gi KT, gi nor arfa batik laa.. gi borong baju batik hubby kt sana.. hehehe...

axim said...

Aley,

:D

============================

Kak EJ,

memang best la akak cuci mata ngan awek KT yang gebu dan mulus itu..haha...akak kalau tak memborong tak sah kan..hehe..batu batik is nice actually..i looiikke..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails