Followers

Monday, June 30, 2008

WhaTeveR IT TakeS

(Disclaimer:Entri ni merupakan sambungan dari entri Saturday Activities yang lepas..'Right now i'm on my way to attend BBQ party.Will update about it later.'Thats what i'm saying last two days,so tonight i'm gonna share some story while we having the BBQ at Perlis.)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Hari sabtu malam tu kitorang pakat-pakat nak wat BBQ dinner,kat umah Anies..So petang sabtu tu jugak kitorang pegi beli barang basah kat pasar Jejawi(orang Perlis mesti konpem taw la pasar ni kat mana..).beli makanan laut tentunya-Sotong,Udang,Udang lipan(?),Ikan kembung,dan juga ayam.Daging tak moh beli sebab liat..nanti lambat hadam dalam perut..(katanya..).Dalam pukul 8 lebih aku ngan Zack tiba dan membantu menhidupkan api dan bara..
*wat cam unggun dulu kasi bara terbentuk..:D

ni lah bahan basah yang akan menjadi santapan kitorang...ngan ayam,udang,udang lipan,ikan kembung,sotong...fuuuhhh semua nya mengancam amat..kombinasi yang lengkap.
*Proses pembakaran berjalan dengan lancar walaupun asap tebal menyelubungi kediaman umah Anies.
*meh la join aku bakar makanan nih....
*tergolek golek udang yang dibakor tuh...kepanasan gamaknyer..

*inilah hasil dari penat lelah kami...nampak very tempting kan...hmmmm nyum nyum...

*Udang lipan,actually kalau tak silap aku udang ini juga di kenali sebagai baby lobster.
*ni udang biasa la kan...sedap bangat..!!


*Baked potato...yang ni sangat sedap bila di makan dengan sos thousand Island.
*Ayam bakar-rempah yang sangat sedap!!
*ni yang aku paling suka-sotong bakar.. *side dishes-Jagung rebus mentega
*Stew nenas-sedap makan ngan air batu
*Nasi goreng yang memang mengancam!!
*Udang ni nampak jer cenggini,tapi isi nya kurang sebenarnya..kena pandai kopekkan baru dapat merasi kemanisan isi di dalam


Kitorang makan banyak giler...sampai nak pecah perut rasanya..semua makanan sedap sedap belaka..!!everything was so perfect,cukup rasa gula dan garam...Thanks to Anies and family for da very wonderful Dinner...We really had so much fun that night...next time kalau i datang lagi Perlis kita wat lagi BBQ cenggini k..

*after Dinner terus balik ke hotel dan menanti ahad menjelma,nak pi jalan jalan lagi kat bumi perlis nih.bercadang untuk ke Gua Kelam dan padang Besar..seronok juga melawat tempat orang sebegini-jauh berjalan luas pandangan..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Banyak lagi Entri kat Perlis tertunggak,nanti aku publishkan satu per satu k.tunggguuuuu......hari ni merupakan hari kerja yang paling tak best sebab aku kembali seperti tidak berpijak di alam yang nyata...NGANTUK GILERRR!!!!mau tak ngantuk lepas balik dari perlis semalam sempat tidur sekejap ajer,then pi tengok bola dan terus pi kerja...

*dah dah,aku nak pi qada' tidur nih..EURO da habis bermakna kitaran tidur aku akan kmenbali normal selepas ini..('',)Insya Allah..Nite nite everybody's...Zzzzzzzzzzzzzzzzzzz

48 comments:

arsaili said...

salam..sedapnyaaaaa seafood tuh

arsaili said...

salam..sedapnyaaaaa seafood tuh

Chen said...

it's mantis prawn, not baby lobster, axim dear....

eh eh! pinky jadi Chen Laling lak! heehee...

shahril aley said...
This comment has been removed by the author.
shahril aley said...

insyallah tak lama lagi ko boleh jadi host buat bbq kat umah tu ye :) jangan lupe ajak aku datang skali makan. bakar ko la lagipun masa tu ko dah jadi tuan rumah di samping anies yg cute miut manis itu :)

so sweettttttttt.....

aRa said...

Udang lipan 2 kan...pernah kitaorg beli...tapi tak reti nak masak...agagagaga...sblm ni tak pernah beli...memula buat ala² steamboat...then bapak ssh nak kopek...Then terbiar je lam freezer...tak masak...agagagaga... nasib i klo udang² ni kureng...

Selain panggang mcm 2...bt mcmna lagi sedap yek??? then the best way nak kopek camna yek???

Ziana said...

so sweeet!!!!
:)


**ringkas n padat x my komen?? :P

Princess Redbloodsnow said...

makan sorggggg wooooo
BBQ x ajak aku sekali
nak gak ku melantak udang bakar tuh..hikhik

Mieza said...

wah bestnya dpt buat BBQ...terliur akak pepagi ni...lapooooo..!!!

udang lipan n sotong tu yg x hengat...:p

zack said...

Axim..BBQ yg paling indah dlm idup aku. Makan sampai nak tersembur kuar balik.hehe. Maklumlah perut aku kechik..x mcm perut ko and anies yg ada byak partition tu..hehe.

izal said...

wallaa..sedap nyes babi beratur..

terkesimahhh tgh ayam tu...mesti sedap..

nak2 pulak yg tukang panggang nye pun nampak sedap...mmm:)

NuRuL said...

baked potato tuh cam sedap lar axim..bakar gitu jer eh..yg nmpk cam meleleh tuh ape..sosnye eh?

oha ya axim..saya pegi belajar buat coklat indulgence cake baru nih :)

ita.itu said...

wah meriah nmpk..udang ko astaga beso..hehe..aku x suka la udang beso2..lain beso akak suka..kah.kah.kah

Beruang Madu said...

Memang betul cakap Nazman... nampak orang makan best best ni rasa sedih... bukannya kita takleh makan sedap2 tapi. uwaaaaaaa.... diet!!!

KAKTINY said...

waduh waduh.. menariknya acara BBQ.. simple but soooo nice..

terasa cam nak balik penang nih.... hehehhe

[LADYKiKi] said...

buta melapar diri je masuk page ni.. wahhahahah


sedapnyaaa.......

bozzobattousai said...

nape udang tuh nampak pelik je?

Nikli said...

best ek.. amacam keluarga..

**ringkas n padat x my komen?? :P

***matilaa dok kopi paste saja komen kak non..hahahaaa..

Anonymous said...

Udang lipan tu sangat menyelerakan...tp kolestrol pun leh tahan gak!! kalo rebus cicah air asam pun best. buat mee udang pakai isi udang lipan tu pun sedap. Sape2 yg penah makan udang lipan pasti nak makan lagi. Manis

butaseni said...

whooaa!xtahan beb!

EliyaShaka said...

terbayang lipan jerr...

axim 19th free tak...jom jumpa bloggers sekalian

budleee said...

hmm that guy in spec looks familiar lah..

nasazfrog... said...

segar betul makanan nyer.... org yang dok kipas tuh bukan main semat lagi.... :)

axim said...

Arsaili,

sedap bangat seafood tuh....aku paling enjoy sotong bakar tuh..memang mengancam habis..

==========================

Chen,

like dat arr nama dia...?thanks for da correction....mantis prawn-what a nice name..!!i like...

axim said...

Aley,

isshhh tak habis habis ngan ayat soo sweet ko tu yek...jom kita wat BBQ nnanti nak?


================================

Ara,

udang lipan tuh isinya sedap la..tapi sikit sangat..then knak bukak pun leceh..ada teknik tertentu bukak untukmendapatkan isi yang mantap..hehe...udang tuh kalau masak pedas pun soodaapp..!!

axim said...

Ziana,

Very ringkas dan padat tapi apa maksudnya Ziana?haha

=========================

Zie,

kalo aku ajak wat rugi jer zie sebab ko tak leh datang..haha..nanti aku pi sana sila wat jamuan BBQ untuk aku k..TQ..:D

axim said...

Mieza,

da lunch lum akak?mesti da kenyang kan...haha,memang udang dan sotong tuh sangat lazat....sluuurrpp...

=============================

Zack,

tau takper...memang BBQ paling indah ler aku rasa...sedap dan everythings was sooo perfect...sib baik perut aku nih perut stokin..haha

axim said...

Izal,

Babi beratur ni memang mengiurkan izal...rugi ko takder skali...tukang panggang menyelerakan?haha lain macam saja ayat tuh...kuikui..

============================

Nurul,

sos yang meleleh kat baked potato tuh sos thousand island..sedap sangat makan cenggituh...wahhh nurul da terer wat chocolate indulgence nyer cake yekk...nanti wat entri publishkan k skali ngan resepi..

axim said...

Ita.itu,

udang beso beso la best...tang lain lain yang beso pun best jugak...ish ko ni kaka suka jer kan yang besor besor...tak sakit ker..haha

============================

Beruang madu,

good job bro!!stick to ur diet plan k...axim nih da malas nak diet...sian kat perut yang bulat nih..haha...jangan sedih k,hasilnya nanti pasti bagus...Insya ALLAH..

axim said...

kAK Tiny,

BBQ ni wat kat perlis la akak..akak orang penang yer??penang tang mana?

===============================

Lady Kiki,

jangan lapar lapar,dapatkan sedikit makanan untuk meredakan kelaparan tersebut k..

axim said...

Bozzo,

udang tu nampak pelik?mungkin sebab tuh udang lipan kot..haha

=============================

Nikli,

keluarga apa nih nikli...ooo maksud ko kuarga anies ekk..ok jer...baik baik aja....nice to feel like a family too...kan family aku jauh..haha

axim said...

Annonymous,

oowhh ye ker kolesterol tinggi dalam udang lipan tuh..patut la makan sedap semacam saja..memang manis isinya...sedaapppp..!!

=============================

ButaSeni,

whoa...memang tak tahan....

axim said...

EliyaShaka,

jumpa bloggers 19 hb?joommmm....bila dan di mana sila update me k...

=============================

Budlee,

really?he is a lecturer in UiTM Arau Perlis...does that remind you to sumone that u have known?

axim said...

Nasazfrog,

agak segar jugak lah makanan tuh...semuanya fresh fresh....errrkk semat ke semak kak?salah taip yek..haha

Sastri said...

isk isk... sedapnyer udang tu... udang lipan tak penah lagi rasa... sama ka rasa dia cam udang biasa?

nazzman ibrahim said...

bagus la ko dah kembali normal lepas euro ni hahaha

axim said...

Sstri,

rasa udang lipan tu lagi sedap dari udang biasa...lebih manis-da macam isi ketam rasanya...nanti kalau ada pi pasar terjumpa beli lah,then goreng kunyit pun dah sedap dah ratah camtu jer...

=================================

Nazzman,

selama ni aku tak normal ke,haha...pas EURO nih teratur la sikit pernafasan setiap hari..:D

applepie said...

picca udang n sotong tuh paling menggiurkannnnnnn..wah jeles nih...terpksa kena plan buat bbq jugak nih..ahaks..

Lily.Lulu. said...

sonoknyaa ..
teringat lily ari tuh masa bbq dengan bebudak opis
:D

axim said...

ApplePie,

yeahhhh...buat jangan tak buat..BBQ nih seronottt....

===========================

Lily,

haah,aritu kan lily ada wat BBQ gak ngan rakan opis kan...mesti lagi happening sebab ramai member..hehe

pearlEJ said...

udang lipan tu sangat sedappppp!!! ailaikkkkkkkk!! bakar pun sedap, rebus pun sedapkann... ralit aja dok kopek2 kulit dia tu...

Faisal Admar said...

udang lipan tu dlm english spider prawn kekekekeke.... mmg sedap... kalau di rumah goreng kunyit ja... tapi ari tu makan di eden seafood villagge bt feringghi sgt sedap seumur idup... dia masak mcm mana ntah... dah la besar muka udang tuh... lepas tu leh gigit sekali dgn kulit sebab rangup sgt... bakar tak keras ka??

sila refer sini : udang yg lazat

tgk atas meja tuh kekeke

Inah said...

so sweett la korang ni :)

*ringkas n padat jugek :P

Nikli said...

*elehh...
saja buat buat tak paham..
:p

muahahaaaaaa...

░♥si lampu neon♥░ said...

udang tu..besa giler

Danke_Clara said...

Auchhh,, makanan-makanannya bikin ngiler aja yah.. Palagi itu si baby lobster yang mirip lipan.. Salam kenal yah Bro..

Anonymous said...

Gooey Ducks grow to about two pounds in four or five years.
[url=http://www.gooey-duck.com/]gooey duck[/url]

Anonymous said...

It is also possible Abercrombie and Fitch today to create your Abercrombie own custom polo shirts Abercrombie Sale wherein you can have your Cheap Abercrombie own logo embroidered Abercrombie outlet on the front of the shirt. abercrombie Jeans These custom polos are ideal for companies that are hosting an event of some kind. Abercrombie Pants They are also great to give away as promotional Abercrombie Tees items to company personnel for work well done. Clubs of all types take advantage of
Abercrombie Shorts custom polo shirts as do sports teams who wish to have all members Abercrombie Sweaters dressed the same when traveling together. Customized shirts are also great to use as staff clothing or uniforms for pubs, restaurants, hotels and a wide variety of other types of businesses.One of the most popular companies in business today that offers the custom polo shirts is LEADapparel. This online retailer offers custom embroidery services on orders of twelve or more shirts. The embroidery done is perfect and of the highest quality. Orders are processed quickly and shipped out within just a few days.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails