Followers

Tuesday, June 24, 2008

Mahu Hidup Seribu tahun

Pagi ini mendung.

Hari seolah-olah mahu hujan.

Jika di ikutkan rasa malas di hati,nak jer aku pi amik MC kat Klinik..(Doc,boleh kaa aku mau MC free?hehe)..Tapi di sebabkan tanggungjawab yang perlu di tunaikan aku gagah kan diri juga lah..

Tiba di opis tadi terus hujan turun..lebatpulak tuh...sib baik aku mai kerja awal..kalau tak basah la kau atas jambatan(aku mai kerja naik motor ari nih..nak sahut seruan kerajaan supaya berjimat cermat).Sebut pasal berjimat cermat,tetiba teringat kata Mufti perlis yang menyarankan supaya kalau nak berjimat perlu bermula dari pucuk pimipinan..errkkk nanti la kita kupas isu nih,tak mau off topic lagi.

So macam biasa la masuk opis bukak-bukak emel then aku tertarik ntuk publishkan satu emel nih-pasal motivasi kerja dari Dr.Fadzilah Kamsah.Baca la isi kandungan Motivasi di bawah ni:

===================================================

My dear friends

Let us share what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say

"Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan 'biasa' dan ada datang dengan perasaan serba tak kena '..

Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan 'biasa' saja, hasilnya adalah 'biasa' saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa.

Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah..."

Jadi renungi lah :-

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampeh, hasilnya macam kita 'TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT'.

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN', tapi rupanya kita BUSY BODY

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENG'AJAR'AN.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS.

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT'
Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA,

maka lakukanlah...Segera, tapi manusia tetap manusia..sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan..kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..kita draw kat akhirat nanti...tapi kalau kita asyik dengki mendengki..nasib la sebab dah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..Renungi lah, berapa orang kawan kita dan berapa orang lawan kita, nescaya itu la kayu pengukur diri yang sebaiknya...

"mengkritik tidak bererti menentang,
menyetujui tidak semestinya menyokong,
menegur tidak bermakna membenci,
dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik"

===================================================

Bagus sungguh intipati emel ni,mengajak kita semua supaya mewujudkan budaya kerja yang sihat..ye lah,kehidupan kita sehari-harian banyak kat tempat kerja kan.kerja kita ni da jadi sebahagian dari hidup dah..apa salahnya kalau kita belajar untuk ,menyukai apa yang kita kerjakan,walaupun aku pasti ramai yang kebanyakan dari kita ni tak enjoy dengan apa yang di buat..Apa apa pun,Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah.


*Suasana hujan yang sempat di rakamkan di luar opis
*ni plak dari cermin opis aku..nampak tak bangunan tuh,TESCO kat sebelah bangunan tu jer..so dont ask me again kalau aku cakap pi lunch kat TESCO lagi len kali..hehe

So hari ini,aku bertekad untuk cuba menanamkan semangat untuk bekerja dengan lebih gigih dan berdaya saing..(feel feel nak jadik pekerja mithali la nih kununnya.)..walaupun hujan tengah lebat kat luar dan cuaca mendung nih sedap sungguh kalau layan tidur tapi nak mampuih kaa kalau aku tidur kat opis..boleh jer kalau aku nak kunci pintu tidur tapi kerja aku yang tak siap ni sapa nak buat?ko tolong jawab....(kehkeh)

*moved your ass and start doing your work..!!whatever you are,be a good one,remember?"bekerjalah seolah-olah kamu mahu hidup seribu tahun lagi dan beribadah lah seolah-olah kamu akan mati keesokan harinya"

15 comments:

Aziz Laikar said...

Thats the spirit!! Your boss must be blessed to have you around!!

izal said...

i like the courage...

be a good employee bro...

kalau nak ikut kan, hari2 pun malas nak pi keje.. tp, duit nyer pasai terpaksalah gigih jugak...

Ziana said...

Alhamdulillah..
Kerja laa dgn Ikhlas...
br rezeki diberkaiti..
AMIN..
:)

m i n e r a l . . . said...

kerja seolah2 hidup seribu thn lagi, beribadat seolah2 mati esok hari...

aiyakkkk...

err krim salam akak EJ hang nooo jejejeje... nice pic.

axim said...

Aziz laikar,

yeah,thats the spirit...Hope so..hehe

============

Izal,

jom kita sama sama jadi good employee k...ikhlaskan hati bro..

axim said...

Ziana,

kalau ikhlas baru kerja di berkati kan..AMEEN..

======================

M.I.N.E.R.A.L,

KERJA LAH SEOLAH OLAH MAU HIDUP SERIBU TAHUN DAN BERIBADAH SEOLAH OLAH NAK MATI KEESOKANNYA...TAK SILAP ADA DALAM KITAB AYAT NI..CORRECT ME IF I'M WRONG...

Inah said...

org kata bila keje..jangan merungut..sama2 kita usaha menjadi pekerja yang menjalankan amanah :D

pikir mcm ni je axim..keje tu duit kita..duit tu akan jadi darah daging kita..so bila kita mengulo ke hape..berkat ke duit kita tu nanti :)

waaaah..ustazah pulak :D

sama2 muhasabah diri :)

axim said...

Inah,

betul apa yang inah kata tuh...bila kerja tak berkat tu yang duit pun cepat habis..tak tau pi mana...hmmm sama sama la kita muhasabah diri k...tq for da advice..

pearlEJ said...

yaaaa.. tadi pagi hujan sgt lebat... sampai ke ptg pun still renyai2... mendung jerkk cuaca hari neh!! besttttttttt!!! :D sempenan 24hb kot yg hujan seharian neh... kakakakakaka...

fusarium solani said...

Azim,
terima kasih atas entri yang membuka minda ini.

Keep up the good work!

shahril aley said...

pekerja mithali?
ermmm betoi ke ko ni?
asyik blogging je bile nak buat keja ni....
siap boleh membebel lagi ni
kena report dgn mr lee tu...
nak kena ban kah blogspot di pejabat?

axim said...

Kak EJ,

BEST tidur la akak kan cuaca cengginih..hehe..aah,sempena besday orang itu la kot hari mendung dan redup nih..hehe

=========================

Solani,

u too bro,keep up da good work..!!namoo sakit hati lagi k..

axim said...

Aley,

ok ok aku pi wat kerje skang...hehe...hepi blogging bro ngan beruk band ko tu k..haha

Nikli said...

thanks for sharing abt this dr fadilah.. love it..

*insaf insaf

axim said...

Nikli,

:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails