Followers

Saturday, June 7, 2008

Saturday FairyTale

Hari sabtu pun aku kena masuk opis...hmmm what kind of boss i'm dealing with...but since i've didn't have any others plan,so i guess i'm ok with that order...Oh ya,lupa nak bagitau,biasanya aku akan turun KL in a row this past three weeks,tapi sebab abah dah keluar HKL hari khamis lepas (skang dia akan sambung treatment kat Hospital Besar Kemaman) jadi this weekend i'll stay here in Penang.Hanya doa dan harapan agar abah dalam keadaan baik-baik aja menjadi pengganti diri.

So right now i'm in da office,kinda bored and lazy to do some task given (but i have to)..Wanna share last nite dinner story with all of you.Check it out guys.

Petang semalam sekali lagi aku deal ngan Abang Bear untuk having dinner together,(again) sebab nak makan jugak kat kedai ketam yang tak dapat makan tempoh hari(sebab kedai tu cuti hari khamis).Jadi plan berjalan lancar di mana Abang Bear ngan kawan dia,Ismardi pun datang dari SP dan kami sama-sama menuju ke kedai makan tersebut.
Ni lah kedai makan itu..nama kedai nya ialah warung paksu-yang menyediakan masakan ketam.hmmm never been here before,so here i am,to enjoy some crab and other meals.
*CCCaakk!Abang Bear in da house...!!!

*Bro Ismardi yang kontrol macho bila gambaqnya di ambil
Ini jus buah yang kitorang mintak..Abang bear-Carrot susu,Axim-Tembikai,Bro.Ismardi-Fresh Orange.Masa kitorang order we did mention to have air jus buah gelas besar then bila air ni sampai its really makes me wonder kalu jus buah gelas biasa macam mana la agaknyer saiz dia yer..or else budak yang amik order tu tak take noted when we order tadi..hmmm apa-apa je lah kan,janji airnya still boleh minum sudah..

Sebagai pembuka selera kami order Kerang bakar,(hihi teringat plak kerang bakar yang aku makan ngan opis mate aku pagi-pagi hari tuh) sebelum makan kena ambik gambar makanan dulu..hehe..aku pun duk sibuk snap sana-sini,tapi tak boleh nak celen ngan Abang Bear dengan senapang nya ituu...Bak kata Dr.Hamdi pada Abang kan,Practise makes perfect...so chaiyol chaiyok...lama lama nanti mesti abang lagi mahir dan mungkin nanti boleh bersaing dengan bang malim yang dah terer itu pula..
Lepas da snap sana-sini maka kitorang pun makan lah dulu kerang bakar itu sementara menunggu hidangan yang lain tiba..Info yang boleh di kongsi kali ini ialah kerang merupakan makanan laut yang sangat bertoksik..jadi jangan lah makan selalu yek...kalau nak makan banyak banyak sila cari kerang yang di bela,lebih less toxic dari yang diperolehi dari laut secara terus..Betul tak Abang Bear?:-P

Elok jer kitorang habis makan kerang bakar hidangan yang di nanti pun tiba ,dan maleh nak story panjang sila rujuk gambar di bawah untuk keterangan lanjut:

*Rasa ketam ni ok lah,but not so superb...biasa-biasa jer..lagipun aku expect ketam ni berkuah pekat dan kurang cair seperti ini.Tapi sedap jer...dun worry..

*Udang goreng kunyitnyer pun agak berkuah juga..biasanya kan kalau goreng kunyit mesti kering kan,tapi yang ni tak garing tapi udang tuh rasanya fresh..tak la rasa macam udang lama..

*Yang paling aku suka ikan bakar ni..tapi Abang Bear kata biasa-biasa jer ikan ni...lagi sedap kat Tanjung Dawai..hmmm kena pi tanjung dawai la nampak gayanyer.. :-)
*Sayur yang biasa dan average rasanya..ye la,kat mana-mana pun lebih kurang jer kan ..
Masa makan ni aku pi order plak nasi tambah..ingatkan nak share-share ngan depa sekali diorang pun da tanak tambah (ceh,padahal aku yang beria,hehe)..so aku habiskan je la nasi dua pinggan malam tadi...waahhh manyak makan looo...tapi aku ok jer,perut aku kan besar,ada lagi dua tiga compartment lain yang kosong kalau nak isi..hehe..
Aku orang last habiskan makanan..sebab nak meratah ketam ni kan memakan masa yang lama...so aku slow and steady jer la makan,diorang da siap basuh tangan dah aku still lagi makan..kahkahkah..sorry yer abang-abang sekelian..Axim tak makan lagi tengah hari semalam tu yang jadik macam orang kelaparan nih..ampunnn...jangan serik nak ajak makan-makan lagi yek..


Dalam pukul 8.30 malam kitorang da kena beransur sebab Abang Bear ngan Bro.Ismardi nak pi jumpa Dr.Hamdi(kawan diorang) yang baru tiba di pulau pinang pada masa tuh.Thanks for your accompany yer aban Bear dan Bro Ismardi..really appreciate dat korang datang dari SP and willing to having dinner together (again) malam tadi..TERIMA KASIH DAUN KELADI,ADA UMUR KITA JUMPA LAGI.

Tu je la citer malam semalam..lepas habis makan tuh aku balik umah dan menonton television-tukar-tukar channel pastu on9 jap dan tidur..Hmmm ni nak sambung wat kejer balik kat opis ni...salam bertemu lagi...tata..

20 comments:

Ziana said...

axim vs ketam..
hehehehhe...
sedapnyeeeee!!

syok kan mkn sambil borak..
x sedap mknan dh habis..
amboi xim...2 pinnggan :P

abg bear sentiasa ngan senyum dia tuh :)

axim said...

ziana:

akhirnya aku berjaya makan ketam okeh..hehe..

memang syok makan sambil buraks buraks....terlajak sampai dua pinggan dah aku makan...sedaapppp..

Tu yang dia awet muda,sebab sentiasa manis dengan senyuman itteww....

Hepi weekend beb.!!

Inah said...

axim: sakan hang makan ketam ek :P..sonok ek makan2 n borak2 :)..awet muda ke kalo senyum sokmo??harus la inah senyum gak :D

ape lagi tempat yang spesel kat penang?mmmm..axim listkan ye..hehehe

2 pinggan ek axim..x pe..asalkan hepi :D

anyway..slamat bekerja d ari sabtu :)..esok pun inah kena g fakulti..

slamat berhujung minggu :)

shahril aley said...

selamat makan banyak2 ye.....
erkk ketam? aku so-so je la makan.
kerang bakar tu boleh tahan la :)
ikan bakar tu aku suke.

ni buat keja ke curi tulang?
nanti aku report dgn cinapek tu baru ko tau :)

NuRuL said...

wah..banyaknye makanan axim..
eh..ikan siakap di bakar sedap eh..
biasa makan yg sweet sour saje
kalau sedap..bleh cuba pasnih :)

Wiween @ Awin said...

aduiii...kerang bako tu my peberet axim oii...terliur tgk.huhuhu

syukur said...

Mmmm best lawati your blog.first time leave a comment ...congrats... laa semenjak dua menjak Abang Bear ulang-alik ke SP tu... dah nampak kurus bebenor... atau teknik gambar kerrr?? Ha ha

axim said...

Inah--->tanya lah abang bear naper dia awet muda...sebab dia selalu senyum dan elakkan stress,hehe...senyum jangan tak senyum yer pasni...
nak tau tempat best kat penang yek..errkkkk tak habis explore lagik..hihi..nanti kita explore sama-sama k..selamat berhujung minnggu untuk inah jugak..
Take Care..:-)

Aley--->wei ni kan cuti,takper lah nak curik tulang sket sket pun...namoo la series sangat kan wat jkejer...anyway nanti datang sini kita pi makan ikan bakar k...ko belanja lah tapi..hikhikhik..

Nurul---->nurul sensei,ikan siakap yang di bakar dengan rempah tuh sangat sedap...cuba la try order pasnih kalau pi mana mana kedai ikan bakar k...selamat mencuba..!!!

axim said...

Wiween--->tu la kak ween,tu pun axim nyer faveret jugak tuh..tapi hati hati nooo...jangan makan banyak sangat...high toxic tuh....hehe

Syukur---->welcome here syuk...nanti kita exchange link okeh...i already link urs...abang bear da makin kurus ni semenjak menerima rawatan rapi di SP..nantikan kemunculan beliau berbadan baru nanti k..hehe

shahril aley said...

cittt suruh aku blanje plak. ko la blanje ko kan tuan rumah so kena layan guest elok2.

eikkk pelik betoi budak ni jadi tuan rumah. nanti aku cite kang ttg peristiwa kat dapur umah ko tu!! kena anta ko gi kelas "Bagaimana menjadi tuam rumah kelas dunia". Ade ke?

tak tepon awek di puchong tu? mesti die merindui mu :)

Nikli said...

oo.. ade awek puchong skrg..??
mmm...

tatau pon pasal info kerang tuh.. aku belasah saja.. kerang rebus aku bole skali ngadap saja..

toksin ke, hapa ke.. suma aku tatau.. :D

Heartless Devilish said...

sedapnye ketam...
ai laik ketam oso..
sama cam udang..
adehh...sedapnye...

lindosh said...

oo ada awek puchong kah? hehe sesukatik aku menyampok.

makan sedap2 neh. ketam lak tu. wat ai jeles ja. :P

Lily.Lulu. said...

adoi .. memang laa korang ..
aku telan liur je la
:D

nazzman ibrahim said...

banyaknya korang makan malam tu hehehe lebuh bnyak dari semalam....

abg bear sudah2 lah hahaha

axim said...

aLEY--->citttt aku ingat kes awek puchong ituh telah terkubur rapi..huh

Nikli--->hang tuh memang sumer bedal kan...takpa,janji hang hpi aku pun tumpang hepi,,:D

Reen--->SEDAP
SEDAP
DAN SEDAP..!!

axim said...

Lindosh--->menyampuk jek lindosh..jangan ko kena sampuk sudah yek...hehe

Lily--->nanti ada entri yang lagi best dari nih...nantikan kemunculannya..!!!

Nazzman--->oh ya ka lebih banyak dari semalam...nasib la kan...makan nih memang sedap...tak beringat sket..hehe

Beruang Madu said...

Yes Axim, kerang haiwan yg sagat bertoksik, sebenarnya semua keluarga kerang begitu lokan ker, kepah ker kecuali yg diternak... ini disebabkan kerang dan keluarganya haiwan yg stay kat satu2 tempat... kalau kat pasir tu, sampai kerepotlah dia dok kat pasir tu jadi dia berak kencing kat situ dan sedihnya kalau air berracun pun dia makan juga. Badan dia akan bertindakbalas dengan air dan menjadikan mereka sesuai suasana baru tu... tapi kesan akan kena pada kita... ramai yg sakit gout kebanyakkannya bermula dengan makanan kerang kerangan bukan makanana laut lain seperti udang dan sotong... udang dan sotong tu hanya menambahterukkan lagi sakit sendi tu...

Info tambahan.... bersenam adalah cara paling baik utk mengeluarkan toksik dari badan... jadi sebelum toksik bertimbun dalam badan dan buah pinggang kita tak mampu nak proses lagi atau toksik tu sendiri merosakkan buah pinggang, elok lah keluarkan dari badan... move your asss.... exerciseeeeee!!!!

Muka yg cepat tua tu disebabkan banyak toksik dalam badan tau...

axim said...

Abang Bear...--->yer,noted...kan aritu abang bear pun ada cerita jugak kan pasal kerang nih masa kita makan makan...seronok kalau bersembang ngan abang pasal kesihatan nih...ye lah orang ada doktor periibadi kan..best best...
Pani nak bersenam la bang...badan da naik nih...risau..

MNN said...

sedap nasik goreng ketam pak su nih.. bang chik pergi masa balik dari treasure hunt kat penang.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails