Followers

Friday, June 27, 2008

WonDerfuL!!!!

Aku baru balik dari menonton filem yang baru sahaja di tayangkan hari ni di seluruh negara iaitu filem SEPI dan juga filem WANTED...bermarathon movie aku malam ni...tak moh kalah ngan lily la katakan..haha..dan keseluruhannya aku sangat berpuas hati dengan kedua dua filem tersebut.

Sepi adalah sebuah kisah berkisar kan tiga individu yang hidup dibandar mengenal erti cinta, kehilangan & kesepian.


Cerita di mulakan dengan Adam(afdlin shauki)chef muda yang berjaya — pakar dalam bidang pembuatan manisan (kek) untuk majlis perkahwinan tetapi masih bujang dan sedang mencari pasangan’nya sendiri. (Aku suka sangat ngan ayat nih-'mengapa bertemu jika mahu berpisah??')

Kemudian, seorang lagi insan bernama Sufi yang berlari berbatu-batu sehari sebagai percubaan untuk melupuskan memori bersama isteri’nya yang telah meninggal dunia.Kisah kedua ini yang paling tragis dan paling menyentuh perasaan,bila mana marya(lakonan Eja) kembali pada tempat pertemuan pertamanya dengan Sufi untuk menyambung kisah lama tetapi terlambat...sedih sangat bila anak sufi-Ashraff bagi balik pengikat rambut kenangan silam..(kalau tak paham sila tonton sendiri k..)(Sufi lakonan Toni Eusoff)

Dan kisah terakhir-Seorang penggiat teater .Imaan sedar yang pentas teater adalah tempat di’mana masa silamnya mampu di’selesaikan dan masa depan’nya mampu di’lihat.yang ni pun sangat twisted ending nya...brilliant idea bagi khabir Bhatia apabila watak khalil(lakonan Pieerre Andre sebenarnya adalah bayangan/halusinasi Imaan semata mata..)Ean muncul menyelamatkan Imaan-atas dasar Imaan membenarkan Ean muncul dalam hidupnya.

Ketiga-tiga watak ini bertemu pada satu titik kisah dramatik yang mengubah kehidupan mereka selamanya.Sangat dramatik penghujung cerita ni,dan anda akan merasa sangat berpuas hati dengan garapan baru ini.

Kekuatan cerita ini terletak pada pelakon-pelakon itu sendiri-bukan calang calang pelakon...dan Sinematografi yang mantap serta penataan seni suara/lagu yang bertepatan dengan setiap situasi menjadikan buah tangan terbaru Khabir Bhatia ini menjauhi karya Piscisan,dan memang sebuah karya yang boleh di banggakan.Aku kasi 4/5..(suka hati la kan aku nak rate..haha)

Then after tengok SEPI nih aku sambung plak tengok citer WANTED.memang 18SG sangat cerita nih...banyak giler darah dan aksi ngeri,namun Action Pax nya memang hebat dan lakonan Angelina Jolie memang tak boleh di sangkal lagi karisma dan karakter yang di bawa.

WANTED mengisahkan kiasah pembunuhan...hmmm macam mana nak cakap aku pun tak reti..tapi citer nih memang superb...jangan bawak anak tengok citer nih kang tak tidur malam plak anak anak korang tuh..haha...Jangan lupa kunjungi pawagam berdekatan untuk tonton cerita nih..

Waaaah da pukul 2.15 pagi laaa..aku nak tengok Spain VS Russia plak,untuk perlawanan separuh akhir...mampukah Spain mengalahkan Russia?haha..aku rasa Russia mampu menundukkan Spain walaupun Spain mempunyai kelebihan yang lebih banyak berbanding Russia...Russia pasti akn brgntung harap ngan Arshavin,Pavluchenko dan Torbinsky dalam mencari gol kemenangan bagi melayakkan pasukan mereka ke Final...dah dah dah...aku nak tengok bola plak nih..jumpa di review yang akan datang k...babai..

*matilaaa aku tak tidur lagik nih...esok mata lebam laa pi kerja...nak amik cuti tak boleh sebab ada function esok...hikhik..sendiri cari pasal sendiri tanggung la kan..haha...moh tengok bola moh..

36 comments:

aRa said...

Meremang bulu's i baca entry corita SEPI itew...mmg best je i tgk...dah lama nantikan filem itew...next week dah plan nak p tgk ngan member...i dah dapat jangka i akan nangis...i kan cenggeng...kena bawa tisu byk la ni...dak pun bawa baldi kan...agagagaga...

♥Zack ~ 'A♥ said...

lambat lagik la aku nak p tgk sepi...
mayb next week..
ohhh..........
tak sabarnye!! =p

Inah said...

heh..nak tengokkkk..dah ade plan nak tgk ngan sape..jgn terkejut :P

syukur said...

yess axim you are rite..... it is damn good movie... enjoy it very much

lindosh said...

huwaaa nak tgkkk

Princess Redbloodsnow said...

aiiiyyyoooooooooooo...
sure pagi neh nnti hang pi keje
mate hang dah mcm PANDA dah!!! wakakaka

bdn hang x sakit² ke if hang x tidoq, xim
klo ler aku kan....seluruh bdn aku sakit²
if aku x cukup tido, pastuh sure terdemam²
tabik spring ah ko nyer kesihatan badan...hahaha

ye ye yeeeeeeeeeeeeeeeeee
aku pown dh tersuka gak ngan ayat tuh xim
"Mengapa bertemu jika mahu berpisah"
leh tahan gak kejiwangan ayat tuh ek...wakakakakaka

time aku nk layan jiwang nnti
cheq nk pi gune ayat tuh noooooo..hukhuk

axim said...

Ara,

hmmmm menangis lah semahu mu sebab kalau duk tahan tahan nanti tak feel plak bila tengok...semalam dalam panggung ramai yang duk bersoksek soksek dah...sedeyyy...sib baik ada budak kat belakang seat duk tanya soklan soklan lawak kat mak dia...kan anne kan kan..haha

===========================

ZacK,

DI syorkan pi la tengok cepat cepat sementara filem tuh masih hangat di pasaran..

axim said...

Inah,

waaaaa siapakah gerangan insan yang bertuah ittew..??hmmm makes me wonder nih..

===========================

Syukur,

Yeah....very beautiful movie indeed....love dis muvee...so much.

axim said...

Lindosh,

janagan lupa pi tengok...hang duk wat review awai lagi kan ari tuh....kaa hang tak berapa sihat nih..takper nanti ada masa pi la tengok k...nice movie though..

============================

Zie,

yes you are rite...ni mata sangat berat nih....tapi sib baik la boleh cover cover lagik..aku memang jenis tidur bersepah,takder nyer sakit sakit badan..hehe..nak nak musim EURO nih lagi ler tidor bersepah sepah..memang jiwang ayat tuh dan i think you should go and watch this movie right NOW!!!!

budleee said...

waaah balik terus buat entry yer hik hik

sy pun baru tgk semalam, ingatkan balik terus buat entry tapi internet slow, so pagi ni baru nak buat.

hik hik

*knp spoil the movie bro, you gave out a lot of the secret :p

izal said...

bravo bravo bro...

ingatkan boleh ganti hasbullah awang jer...

rupanye ado bakat ganti zainal alam kadir....

[LADYKiKi] said...

tak payah lah gok..dah tau kisah.. hikhikh bluerkkkkk

Ad said...

aloha axim,

mmg best citer dia kan?puas hati tgk..ingat nak maraton juga dgn wanted, tp tygn dia x clash plak dgn SEPI..

sebelum SEPI mula, ada trailer SUSUK, meremang bulu roma! jgn lupa layan nnt!

#ala bro..u dah citer resepi utama dia laa..

mummysyafie said...

fuyoooo..bedal 2 cerita sekali tuh

KAKTINY said...

salam..
wallah.. dasat tuh.. one after another.. pastu balik sempat wat entri lagi.. ngadap screen lagi.. mmg dasat ler.. dlm function jgn tertido dah ler..

Lily.Lulu. said...

axim .. hehehe ..
marathon jangan tak marathon eh
semalam x leh la sampai dua muvi
kang terus x gi keje pulak
hahaha !!

antara 3 story dlm sepi .. lily suka citer bab adam .. tuh paling bess !!
:)

wanted .. coming soon

M@x said...

Wow...wow mana u dapat energy nih? Kopi Tongkat Ali ker?

M@x said...
This comment has been removed by the author.
love-n-hate said...

hey axim

tiba2...love-n-hate terminat plak nak tgk citer sepi ni... uhuk2... **bila nak balik kl ni**....

bagus bangat ya ceritanya..

p/s: spain vs. rusia... 3-0... auwhh my david villa... u r my hero.

nuRsixteen said...

wah sakan ek tngok movie smpai 2 tu..d berdua dgn hem.hem... k :D hehehe..
kita br nk g tngok sok qt alamnda,tula kalu duk qt penang leh join kn,ahakss...(gatai ^-^)
hope lps ni g smbhyg jumaat ek jgn qada' tido plak time tu :D

axim said...

Budlee,

aah,balik jer teus wat entri sementara tunggu bola..haha..aah la yek..silap la pulak citer semua secret s=recipe bagi filem nih...tak adil la plak bagiyang tak menonton lagik..huhu

===============================

Izal,

siapakah Zainal alam kadir itu?

axim said...

LadyKiKi,

erkkk jangan la camtu kiki,apa yang di ceritakan ni 10 percent jer dari cerita asal..kena pi tengok tau..ajak zie pi tengok ookeh..

============================

aloha AD,

Memang besh kan citer ni...tapi silap la plak da cerita secret recipe..sian owang yang tak tengok lagik..hihi...aah,masa sebelum start citer ada trailer Susuk,mesti tengokjugak tuh ogos nanti...jom sama sama sokong industri perfileman melayu..

axim said...

Mummysyafie,

haha marathon muvee la katakan...

==============================

Kak Tiny,

sempat jer akak..nak seribu daya kan..hehe..tadi hampir nak terlelap jugak ler dalam function...nyaris tak tersengguk sengguk...huhu

Ziana said...

SEPI yg sgt best!!!

part adam n part Imaan best!!
sgt sgt sedihhhhh...
:(

sakan ko smalam ek xim...
sambung tgk bola pastu..
:)

axim said...

Lily,

lily sila tonton WANTED k..memang best giler babi tahap tak taw nak cakap apa lagi dah...ni mata lebam nih sebab tak cukup tidur..haha..

dalam sepi paling suka cerita Sufi...memang kesian gila ngan cinta yang tak kesampaian tuh...

=======================

m@x,

tak la,bukan tongkat ali,red bull jer..haha

axim said...

Love-n-hate,

ya bagus bangat ceritanya....nanti ada kesempatan tonton lah filem ni..tak menyesal punya...:D

================================

NUR16,

selamat menonton yek nur,nanti pegi smayang jumaat...tak ponteng:D..

axim said...

zIANA,

Hahahaha..ada orang berhamburan air mata dalam wayang yek semalam...hahaha...siapakah orang-orang itu...tapi deserved jer untuk ko keluarkan air mata ko tuh tengok citer nih....SEPI kah di hati ziana?sendiri mau ingat la yek..hehe...semalam owang ajak tengok bola skali tak moh..:D

shahril aley said...

wah buat marathon ye...
dulu aku slalu buat gak
sampai sanggup amek cuti
tgk 3 movie skali
skrg ni malas gile
ayat2 cinte pun tak lepas lagi
hahaha...
dvd yg beli kat penang pun tak tgk

aku ngantuk ni
oooo.....sabtu & ahad ku
mau tido cukup2 :)

bluecrystaldude said...

Love WANTED too! Awesome man.. Angelina Jolie is the bomb as always :D

Sepi tak tgk lagi.. hehe.. lum penah lg tgk cter melayu kat wayang. Maybe sbb takde kawan yg nak tgk skali.. ish2..

axim said...

Aley,

dulu rajin caman skang da malas Aley...takpa takpa...ada masa pi la wat marathon muvee...sehari 5 citer terus hang sapu,boleh kah?haha...ahad dan sabtu ni pun aku nak rehat...

===========================

Blue,

WANTED tu memang best gila babeng...action pax tak hengat...memang 18SG lah..penuh darah dan aksi ganas...memang DA BOMB!!!Angelina Jolie is really HOOTTT!!

*~dEWiSoULhAa~* said...

weee..thanks for the review,its a good one!...saya teringin sesangat nk tgk citer nih...tp kene tunggu balik mesia dlu..harap2 ade lg nnti...siyes tak sabar...

axim said...

DewiSoulha,

u are most welkam...!!takper nanti balik mesia carik la dvd or cd,mesti ada..tak pun cari kat youtube,mesti ada filem nih...its a good one..!!

Mrs.Sheikh said...

aku plak tersepi kali nii..ermmm
nape la sini takde panggung wayang?

axim said...

mrs.sheikh,

mmmm cian kat ko...nanti ko wat la bisnes panggung wayang lak..boleh?hehe

Nikli said...

xmo baca..
gonna catch this one [wanted] this afternoon..

axim said...

Nikli,

so how was WANTED?did you already watched it?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails