Followers

Monday, June 30, 2008

SPAIN:UEFA EURO 2008 CHAMPION!!

Pheeww........!!Berakhir sudah Demam EURO2008 kali ini,yang menyaksikan Sepanyol menumpaskan Germany 1-0 sekaligus merangkul kejuaraan bagi kejohanan EURO208 kali ini.

++++++++++++++++++++++++++++++++

Pagi tadi pi tengok match EURO2008 final ni kat Restoran Nasi Kandar Khaleel Seberang Jaya,wif Anies,Ijad,Hasrin,Mail dan Epul.(Semua nama yang aku nyatakan ni sumer member ex-UiTM dulu..member masa belajar dulu).Aku siap pakai Jersi Germany(dah aku sokong Germany),Anies plak pakai Jersi Spain(dia nih giler ngan Spain..)..kitorang plak yang gaduh last-last....hmmm nevermind.

Saja la nak tengok Perlawanan akhir ni kat kedai mamak,happening sket ngan penyokong Spain dan Germany yang memberikan sorakan dan standing ovasion tiap saat ada gerakan merbahaya dari pasukan pilihan masing-masing..memang happening..('',)..Kecewa aku tengok aksi Germany yang macam tak bermain dengan kemampuan sebenar,nak wat camana kan,takdak rezeki..so meh aku review sket game pagi tadi :

SEPARUH MASA PERTAMA

Perlawanan separuh masa pertama pada permulaannya menyaksikan penguasaan Germany terhadap ball possesion,ada beberapa gerakan merbahaya juga di lakukan pemain Germany namun benteng pertahanan Spain agak sukar untuk dibolosi.Spain yang sedikit lembap mencari rentak akhirnya dapat melakukan serangan-serangan balas yang merbahaya,dan dapat di lihat pertahanan Germany agak Goyah di situ.(aku pun tak taw naper la defend Germany very poor ..lahm ok jer aku tengok,tapi tak beraksi secemerlang perlawanan sebelum ni.)

Akhirnya pada minit ke 33' Spain membuka jaringan menerusi gol sungkit dari Fernando Torres(former Liverpool Player) yang mengatasi penjaga gol Germany Jens Lehmaan dan Philip Lahm(defender).Masa ni aku tengok ada miscommunication antara Lehmann ngan lahm,lahm lambat mentackle Torres sebab dia ingat Lehmann will save da ball.Hujung masa pertama berakhir dengan 1-0,kelebihan kepada pasukan Sepanyol.(masa Sepanyol gol bergemuruh kedai mamak)

*Torres lepas wat Gol untuk Spain
*Torres mengatasi penjaga gol dan pemain pertahanan Germany.
*mau tak rai-Gol penting tuh...ni kan Final!!

BABAK MASA KEDUA

Pada permulaan babak kedua Germany membuat pertukaran Philip Lahm yang di gantikan dengan Hanseen,manakala Fabregas(Spain) di gantikan dengan Xabi Alonso.Pada awal permainan Germany banyak mengasak dan ada cubaan merbahaya dar Schweinsteiger tapi tak berapa kemas diorang nak wat finishing-ngan Iker Casillas yang mantap sukar bagi Germany untuk mencari ruang bagi jaringan Gol penyamaan.

Spain bermain dengan baik skali,di mana counter attack demi counter attack di lakukan-aku dapat tengok Germany semakin tertekan-Germany seolah berusaha keras untuk mengatasi pertahanan Spain yang agak kebal,(masa ni aku dah pelik kenapa Lukas Podolski lansung tak menyerlah,mungkin sebab bola payah nak dapat kat dia kot)..Micheal Ballack ,Klose,Schweinsteiger pun tak menyerlah-pendek kata Germany seolah hilang punca dan agak tertekan dengan corak permainan Spain.


*Micheal Ballack-Kapten pasukan Germany


Cuma aku puji sebab Germany tak mudah menyerah kalah.Spain memang deserved untuk menang dis match based on the performance..walaupun Kuranyi dan Mario Gomez di masukkan sebagai percaturan terakhir Joachim Low namun itu tetap tak cukup untuk membawa Germany memperolehi gol penyamaan.

Spain muncul juara EURO2008 ini apabila wisel penamat di bunyikan,sejurus selepas 3 minit masa tambahan berakhir.Spain 1,dan Germany 0.

*Luis Aragounis(Spain Coach) di raikan atas kemenangan Spain


KEMARAU 44 TAHUN BERAKHIR

Dengan kemenangan ini,berakhirlah kemarau 44 tahun Spain dalam mencari kejuaraan bagi major tournament seperti ini.Kali last team Spain menang pun pada tahun 1964.Jadi kemenangan ini memang sangat bermakna bagi Spain-44 tahun lama tuh!!

Kedua-dua pasukan punya reputasi tersendiri,yang mana Germany dah menang kejohanan EURO sebanyak 3 kali,namun rezeki tidak ada untuk perlawanan kali ini.Jumpa lagi di kejohanan Piala Dunia 2010 nanti!!Semoga nanti akan ada sinar baru untuk pasukan Germany!!

++++++++++++++++++++++++++++++++++


Kejohanan EURO2008 kali nih memang best bagi aku,sebab team yang layak semua power-power..Team underdog pun menyerlah juga dalam perlawanan kali nih-lihat sajalah bagaimana Croatia melayakkan diri ke suku akhir mengatasi Czech Republic,Russia menewaskan Belanda,dan Portugal yang tersingkir setelah kalah dengan Turkey..Well,Anything can Happen in Football..

Maka dengan ini berakhirlah sudah segala liputan pasal EURO2008 untuk bulan June nih..walaupun banyak hari juga tak cukup tidur tapi aku puas sebab dapat menyaksikan pasukan-pasukan pilihan mara ke separuh akhir(ITALI) dan ke pusingan akhir(GERMANY).aku pun heran naper la aku sokong pasukan yang asyik kalah jer...haha..takper takper..Yang penting semangat kesukanan yang sentiasa membara tu tetap ada..jumpa lagi di kejohanan Piala Dunia 2010 nanti!!

See you there.!!Insya Allah..

*segala gambar bagi berita terkini EURO2008 untuk bulan June ini is a courtesy of UEFA EURO2008 website.TQ.

27 comments:

KAKTINY said...

baguihnya layaaaannn bola..
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz......

Masy said...

euro kali ni aku x gagah nk bangun (ekcely aku tgk final je sbb nk jaga kesihatan jantung hahahaha)

france takde, malas nk bangun huhuh

zack said...

Aduh ngantuk nyer aku..Ingat nak balik jer sekarang.Nak tido..tu ar padan muker aku berjage malm td

nazzman ibrahim said...

WAHHHHHHHHHHHHHH sedihnya
tak nak komen lebih2

Lily.Lulu. said...

congrats to spain ..
xde rezeki germany ..
nak buat mcm mana kan ...
at least berjaya ke final jugak
:D

pearlEJ said...

perghhhhhhh... panjangnya ulasan... boleh jadi pengulas bola sepak la kalau mcm neh... hehe...

Ziana said...

dah simpan Germany shirt lam lemari..
dok dendiam dlm tuh..
hehehhe..

huarghh.. ngantukz!
:P

Faisal Admar said...

ha! ambik review penuh terus haha. bagi aku anchor spain... sergio ramos! mmg gila2 lah dia euro kali nih hehe. tabik spring!

sedih le gak pasukan aku portugal tak lepas :(

next time la kot...

syukur said...

aku harap germany menang.... tapi arrrrrgghhh spain pulak ..

Arel said...

Dah cover tido belum?

bluecrystaldude said...

xsesia aku tggu sampai kul 2.30am. Pagi ni bangun kul 1.30pm. haha

axim said...

Kak Tiny,

baguih..baguih...

============================

Masy,

oooo peminat france la nih..hehe...takpa takpa...tunggu lagi dua tahun france insya Allah muncul kembali..

axim said...

Zack,

kuikui...tu lah ko,aku suh tidoq hang nak tengok jugak..pastu salahkan aku sebab mengantuk..haha hampes tul..

===============================

Nazz,

wawawa...jangan komen lebey lebey k..kang aku mengamuk..kahkah

axim said...

Lily,

ya betul tu lily...at least germany berjaya memberikan persembahan yang mantap jugak...takder rezeki dah nak wat camaner...

============================

Kak EJ,

Mana ada panjang nih...baru overview sket sket ja kak EJ ...haha

axim said...

Ziana,

nanti kita wat kuar balik jersi GERMANY tuh dua tahun lagi ...tapi lepas itali kalah la baru aku sokong Germany..haha

=============================

Faisal Admar,

errr sori ler prtugal kalah dio tangan Germany untuk ke separuh akhir..hehe..tapi Spain memang dashyat semalam..

axim said...

Syukur,

yaaa...walaupun Germany kalah tetapi semangat mereka akan sentiasa ada dengan penyokong penyokongnya..huahua

==========================

Arel,

Lum cover lagik nih...sat lagi nak tidor la..hehe

axim said...

Blue,

Does that mean you are fan of Spain,hehe?

bozzobattousai said...

he he he..... kan dah cakap yg spain memang hebat. torres memang terlalu baguih utk german. nak tau lebih lanjut layan la blog abg

Shah said...

Ha ada game bola ke mlm tadi - patut la kawan2 kat tempat keje mata merah je. Hehehe... nampak sangat aku ni tak minat bola

axim said...

Bozzo Battousai,

ye ye..Torres tuh memang hebat...best tengok dia perform semalam...nanti will visit your blog k..

============================

Dr.ShAh,

Yup,semalam final EURO08...Germany kalah..wawawa...takpa takpa..tunggu lagik dua tahun k..haha

Beruang Madu said...
This comment has been removed by the author.
Beruang Madu said...

Akhirnya dua dua tak menang.. Portugal pun kalah, German pun kalah... apa nak buat... hehehehee

Nikli said...

hahaa..
tggu euro 2012 plak..
n worldcup nanti..

Anonymous said...

Espanol...para siempre...jajaja!!!!

axim said...

Beruang Madu,

tu la pasal bang...Itali ngan Germany dua dua kalah...takpa takdak rezeki..huhu

==============================

Nikli,

worldcup 2010 nanti..lagik dua tahun...tungguuu....

axim said...

Annonymous,

apa hang duk merepek nih...aku tak paham sepanyol nyer bahasa...

Anonymous said...

It is also possible Abercrombie and Fitch today to create your Abercrombie own custom polo shirts Abercrombie Sale wherein you can have your Cheap Abercrombie own logo embroidered Abercrombie outlet on the front of the shirt. abercrombie Jeans These custom polos are ideal for companies that are hosting an event of some kind. Abercrombie Pants They are also great to give away as promotional Abercrombie Tees items to company personnel for work well done. Clubs of all types take advantage of
Abercrombie Shorts custom polo shirts as do sports teams who wish to have all members Abercrombie Sweaters dressed the same when traveling together. Customized shirts are also great to use as staff clothing or uniforms for pubs, restaurants, hotels and a wide variety of other types of businesses.One of the most popular companies in business today that offers the custom polo shirts is LEADapparel. This online retailer offers custom embroidery services on orders of twelve or more shirts. The embroidery done is perfect and of the highest quality. Orders are processed quickly and shipped out within just a few days.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails